|
|
Autor |
Wiadomość |
Mia
Administrator
Dołączył: 13 Cze 2006
Posty: 596
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 15:24, 01 Kwi 2007 Temat postu: Przepisy. |
|
|
Tutaj możecie podawać swoje ulubione przepisy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kizia-mizia
Użytkownik
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1459
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:23, 13 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
na gofry:
3-4 jajka
2,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 soku z cytryny (wycisnąć)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
- jajka ubić z cukrem
- wlać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wycisnąć pół cytyny
- wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem)
- już lać na gofrownice po upszednim wysmarowaniu jej delikatnie olejem
Dodatki:
bita śmietana - może być "Śnieżka" (w proszku)
i jakiś dżemik (najlepiej taki galaretkowaty)
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cessa
Gość
|
Wysłany: Nie 18:24, 20 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Iza,dzięki za przepis!
Będę je robiła na obiad
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cessa
Gość
|
Wysłany: Nie 18:26, 20 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Trójkolorowa sałatka z insalatiną
Składniki
125 gram inslatiny
4 pomidory
3 jaja
10 czarnych oliwek
po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu winnego
sól, pieprz
przyrzadzanie: Jaja ugotować na twardo z odrobiną soli. Liście insalatiny umyć i osuszyć. Pomidory oraz bwystudzone jaja pokroić na ósemki. Wszystko wraz z czarnymi oliwkami ułożyć na dużym półmisku. Przygotować sos: ocet winny wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z oliwą (najlepiej w małym zakręcanym słoiku). Polać nim sałatkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kizia-mizia
Użytkownik
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1459
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 18:52, 23 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Składniki:
Biszkopt:
10 jaj,
30 dkg mąki pszennej,
25 dkg cukru.
Krem kakaowy:
3 jaja,
25 dkg margaryny,
25 dkg masła,
20 dkg cukru,
3 dkg kakao,
10 g rumu,
4 dkg wórek kokosowych.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mąkę przesiać. Jaja umyć, wbić do miski, dodać cukier i ubijać na puszsytą masę do momentu, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony. Do ubitej masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej dokładnie tłuszczem i wysypanej lekko bułką tartą tortownicy. Piec w niezbyt wysokiej temperaturze podobnie jak inne ciasta biszkoptowe. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu przekroić dwukrotnie tworząc jakby trzy krążki ciasta.
Krem:
Jaja umyć, wbić do miski, dodać cukier i ubijać podobnie jak do ciasta na gładką, puszystą masę. Oddzielnie w makutrze utrzeć masło z margaryną tak, aby po utarciu przypominały konsystencję kremu. Do utartego tłuszczu dodawać stopniowo nie przerywając ucierania ubite jaja z cukrem. Gdy całość będzie już dokładnie połączona dodać kakao zaparzone niewielką ilością wrzącej wody (ok. 2 łyżki), całość ponownie ucierać dodając pod koniec połowę rumu. Pozostałą cześcią rumu skropić warstwy biszkoptu, po czym nałożyć na nie warstwę kremu, dokładnie rozprowadzić po powierzchni, złożyć poszczególne warstwy, boki tortu posmarować podobnie jak wierzch tortu. Posmarowane boki obsypać wiórkami kokosowymi, a wierzch tortu przybrać dekoracyjnie pozostałą masą wyciskaną za pomocą worka lub szprycy cukierniczej. Przygotowany tort przed podaniem nieco schłodzić. Ułatwia to znacznie krojenie tortu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gRed v1.3 // Theme created by Sopel &
Programosy
|